VENEZUELA 29 jan 2019: Making of (CIA) Juan Guaidó: Hur den amerikanska regimen byter laboratorium skapade Venezuelas kupsledare

VENEZUELA 29 jan 2019: Making of (CIA) Juan Guaidó: Hur den amerikanska regimen byter laboratorium skapade Venezuelas kupsledare

Juan Guaidó är en produkt av ett årtionde långt projekt som övervakas av Washingtons elitregimbyte. Samtidigt som han poserar som en demokratisk mästare har han spenderat år i spetsen för en våldsam kampanj av destabilisering.

Av Dan Cohen och Max Blumenthal

Innan den ödesdigra dagen den 22 januari hade färre än en av fem venezuelaner hört talas om Juan Guaidó. För bara några månader sedan var den 35-årige en obskyrlig karaktär i en politiskt marginell högra grupp som var nära förknippad med grymma handlingar av gatuvåld. Även i sitt eget parti hade Guaidó varit en mellannivån i den oppositionsdominerade nationella församlingen, som nu hålls föraktad enligt Venezuelas konstitution.
Men efter ett enda telefonsamtal från USAs vicepresident Mike Pence utropade Guaidó sig själv som president i Venezuela. Saltade som landets ledare i Washington, väljs en tidigare okänd politisk bottenvåld på den internationella scenen som USA: s utvalda ledare för nationen med världens största oljereservat.
Som ett uttryck för Washington-konsensusna, höll redaktionen för New York Times redaktionell Guaidó som en “trovärdig rival” till Maduro med en “uppfriskande stil och vision att ta landet framåt”. Redaktionen för Bloomberg News applåderade honom för att söka “återställande av demokrati” och Wall Street Journalförklarade honom “en ny demokratisk ledare”. Samtidigt erkände Kanada, många europeiska nationer, Israel och blocket av högre latinamerikanska regeringar som kallades Lima-gruppen Guaidó som den legitima ledaren för Venezuela.
Medan Guaidó verkade ha materialiserats från ingenstans, var han i själva verket en produkt av mer än ett årtionde av omhändertagande grooming av den amerikanska regeringens elitregimbytefabriker. Vid sidan av en kadre av högra studentaktivister odlades Guaidó för att undergräva Venezuelas socialistiska regering, destabilisera landet och en dag gripa makten. Trots att han varit en mindre siffra i venezuelansk politik, hade han tillbringat år tyst visat sin värdighet i Washingtons maktsalar.
“Juan Guaidó är ett tecken som har skapats för denna omständighet,” berättade Marco Teruggi, en argentinsk sociolog och ledande kroniker av venezuelansk politik, The Grayzone . “Det är ett laboratoriums logik – Guaidó är som en blandning av flera element som skapar en karaktär som oscillerar mellan skrattretande och oroande.”
Diego Sequera, en venezuelansk journalist och författare för undersökningsutställningen Misión Verdad, kom överens: “Guaidó är mer populär utanför Venezuela än inuti, särskilt i eliten Ivy League och Washington-kretsarna,” sade Sequera till The Grayzone. “Han är en känd person där , är förutsägbart högra och anses vara lojal mot programmet. “
Medan Guaidó idag säljs som den demokratiska återställningsansatsen, spenderade han sin karriär i Venezuelas mest radikala oppositionsparti, och placerade sig i spetsen för en destabiliseringskampanj efter en annan. Hans parti har blivit brett diskrediterad i Venezuela och hålls delvis ansvarig för att fragmentera en dåligt försvagad opposition.
“Dessa radikala ledare har inte mer än 20 procent i opinionsundersökningar”, skrev Luis Vicente León, Venezuela ledande pollare. Enligt León är Guaidos parti isolerad eftersom majoriteten av befolkningen “vill inte ha krig. “Vad de vill ha är en lösning.” “
Men det var just därför Guaidó valdes av Washington: Han förväntas inte leda Venezuela mot demokrati utan att kollapsa ett land som under de senaste två decennierna har varit ett skott av motstånd mot USA: s hegemoni.Hans osannolika uppgång signalerar kulminationen av ett två decennier långt projekt för att förstöra ett robust socialistiskt experiment.

Targeting “tyranniens trojka”

Sedan 1998 valet av Hugo Chávez, har USA kämpat för att återställa kontrollen över Venezuela och är stora oljereserver. Chávez socialistiska program kan ha omfördelat landets rikedom och hjälpt till att lyfta miljoner ut ur fattigdom, men de fick också honom ett mål på ryggen.
År 2002 utlöste Venezuelas högers opposition kort Chávez med USA: s stöd och erkännande innan militären återställde sitt presidentskap efter en massa populär mobilisering. Under hela förvaltningarna av de amerikanska presidenterna George W. Bush och Barack Obama, överlevde Chávez många mordslottor innan han ledde till cancer år 2013. Hans efterträdare Nicolas Maduro har överlevt tre försök på sitt liv.
Trump-administrationen lyfte omedelbart Venezuela till toppen av Washingtons regimändringsmållista, branding det som ledare för en “tyrannisk trojka”. Förra året försökte Trumps nationella säkerhetslag att rekrytera medlemmar av militärmässan för att montera en militärjunta, men den ansträngningen misslyckades.
Enligt den venezuelanska regeringen var USA också inblandad i en plot, kodenamed Operation Constitution, för att fånga Maduro i Miraflores presidentpalats; och en annan, kallad Operation Armageddon , att mörda honom vid en militär parade i juli 2017. Strax över ett år senare försökte utrotade oppositionsledare och misslyckats med att döda Maduro med dronebomber under en militärparad i Caracas.
Mer än ett årtionde före dessa intriger, valdes en grupp höger-oppositionsstuderande och utrustade av en elit-amerikanskt finansierad regimbyteshögskola för att försvaga Venezuelas regering och återställa den neoliberala ordningen.

Träning från “export-a-revolution” -gruppen som sådde fröna för ett antal färgvarvtal “

Den 5 oktober 2005 anlände fem venezuelanska “studentledare” till Belgrad, Serbien, för att börja träna för ett uppror , med Chávezs popularitet på topp och hans regeringsplanering .
Eleverna hade kommit från Venezuela med tillstånd av Centrum för tillämpad icke-våldsam handling och strategier, eller CANVAS. Denna grupp finansieras i stor utsträckning genom National Endowment for Democracy , en CIA-cut-out som fungerar som den amerikanska regeringens huvudarm för att främja regeringsförändringar. och offshoots som det internationella republikanska institutet och det nationella demokratiska institutet för internationella frågor. Enligt lekade interna e-postmeddelanden från Stratfor kan ett underrättelsebolag som kallas ” Shadow CIA ,” CANVAS “ha fått CIA-finansiering och utbildning under kampanjen 1999/2000 mot Milosevic.”
CANVAS är en spinoff av Otpor, en serbisk protestgrupp grundad av Srdja Popovic 1998 vid universitetet i Belgrad. Otpor, som betyder “motstånd” på serbiska, var studentgruppen som fick internationell berömmelse – och på Hollywoodnivå- marknadsföring – genom att mobilisera protesterna som till slut toppade Slobodan Milosevic.
Denna småcell av regeringsförändringsspecialister fungerade enligt teorierna i den sena Gene Sharp, den så kallade “Clausewitz för icke-våldsam kamp”. Sharp hade arbetat med en tidigare försvarsagenturanalytiker, kollega Robert Helvey , för att bli gravid en strategisk plan som vapnade protest som en form av hybrid krigföring, syftar till stater som motsatte sig Washingtons unipolära dominans.
Otpor vid 1998 MTV Europe Music Awards
Otpor stöddes av National Endowment for Democracy, USAID, och Sharps Albert Einstein Institute. Sinisa Sikman, en av Otpors huvudtrenare, sa en gång att gruppen även fick direkt CIA-finansiering.
Enligt ett läckat e-postmeddelande från en Stratfor-personal, efter att ha kört Milosevic ute av kraft, “barnen som sprang OTPOR växte upp, fick kostymer och designade CANVAS … eller med andra ord en” export-a-revolution “-grupp som sådde frön för ett antal färgträngningar. De är fortfarande anslutna till amerikansk finansiering och går i grunden runt om i världen och försöker toppla diktatorer och autokratiska regeringar (de som USA inte gillar;). “
Stratfor avslöjade att CANVAS “visade sin uppmärksamhet mot Venezuela” 2005, efter att ha utbildat motståndsrörelser som ledde till förändringar i pro-Nato-regimet i Östeuropa.
Under övervakningen av CANVAS-utbildningsprogrammet skisserade Stratfor sin insurrectionistagenda på slående stumt språk: “Framgång är inte garanterad, och studentrörelser är bara i början av vad som kan vara en år lång försök att utlösa en revolution i Venezuela, men utbildarna själva är de människor som skar tänderna på “slaktarna på Balkan”. De har galna färdigheter. När du ser elever på fem venezuelanska universitet håller samtidiga demonstrationer, kommer du att veta att träningen är över och det verkliga arbetet har börjat. “

Birthing Regimen “Generation 2007” förändrar cadre

Det “verkliga arbetet” började två år senare, 2007, då Guaidó tog examen från Andrés Bello katolska universitetet i Caracas. Han flyttade till Washington, DC för att anmäla sig till Governance and Political Management Programmet på George Washington University, under ledning av den venezuelanska ekonomen Luis Enrique Berrizbeitia, en av de bästa latinamerikanska neoliberala ekonomerna. Berrizbeitia är en tidigare verkställande direktör för Internationella valutafonden (IMF) som spenderade mer än ett decennium i den venezuelanska energisektorn, under den gamla oligarkiska regimen som utrotades av Chávez.
Det året hjälpte Guaidó ledningen mot regeringstävlingar efter att den venezuelanska regeringen nekat att förnya licensen för Radio Caracas Televisión (RCTV). Denna privatägda station spelade en ledande roll i kupan 2002 mot Hugo Chávez. RCTV hjälpte mobilisera anti-government demonstranter, förfalskad information skyller regeringens anhängare för våldshandlingar som utövas av oppositionsmedlemmar, och förbjudna pro-government rapportering bland kupen. Rollen som RCTV och andra oligarkägda stationer vid körning av det misslyckade kuppförsöket var kronisk i den hyllade dokumentären. Revolutionen kommer inte att visas .
Samma år hävdade eleverna att de hade för avsikt att stryka Chavezs konstitutionella folkomröstning för en “21-talets socialism” som lovade “att fastställa den rättsliga ramen för den politiska och sociala omorganisationen av landet, vilket ger direkt makt till organiserade samhällen som en förutsättning för utvecklingen av ett nytt ekonomiskt system. “
Från protesterna kring RCTV och folkomröstningen föddes en specialiserad kadre av US-backed klass av regimbytesaktivister. De kallade sig “Generation 2007.”
Stratfor- och CANVAS-utbildarna i denna cell identifierade Guaidos allierade – en libertarisk politisk arrangör som heter Yon Goicoechea – som en “nyckelfaktor” för att besegra den konstitutionella folkomröstningen.Följande år belönades Goicochea för hans ansträngningar med Cato-institutets Milton Friedman-pris för att främja frihet, tillsammans med ett pris på 500 000 dollar som han snabbt satsade på sitt politiska nätverk.
Friedman var naturligtvis gudfadern till de notoriska neoliberala Chicago Boys som importerades till Chile av diktatoriska junta-ledaren Augusto Pinochet för att genomföra politik för radikal “shock-doktrin” -style finansiell austeritet. Och Cato-institutet är den libertariska Washington DC-baserade tanken grundad av Koch Brothers, två topp republikanska parti givare som har blivit aggressiva anhängare till höger i Latinamerika.
Wikileaks publicerade 2007 ett e-postmeddelande från den amerikanska ambassadören till Venezuela, William Brownfield, skickad till statliga avdelningen, det nationella säkerhetsrådet och försvarsdepartementet Southern Command som berömde “Generation of07” för att “tvinga den venezuelanska presidenten, som var van vid att ställa in den politiska agendan, (över) reagerar. “Bland de” framväxande ledarna “identifierades Brownfield Freddy Guevara och Yon Goicoechea. Han applåderade den senare siffran som “en av elevernas mest formulerade försvarare av medborgerliga friheter”.
Spola med kontanter från libertariska oligarker och amerikanska regeringens mjuka power outfits tog den radikala venezuelanska kadre sin Otpor-taktik på gatorna, tillsammans med en version av gruppens logotyp, enligt nedan:

“Galvaniserar allmän oro … att dra nytta av situationen och snurra den mot Chavez”

År 2009 inledde ungdomsaktivisterna i generationen 2007 sin mest provocerande demonstration ännu, släppte byxorna på allmänna vägar och följde de skandalösa gerardilla-taktikerna som skissades av Gene Sharp i hans regimbytehandböcker. Protesterna hade mobiliserats mot anhållandet av en allierad från en annan nyfödd ungdomsgrupp kallad JAVU. Denna högra högergrupp “samlade medel från en mängd olika amerikanska regeringskällor, vilket gjorde det möjligt att snabbt uppmärksamma sig som den hårda vingen av oppositionens gatarörelser”, enligt den akademiska George Ciccariello-Mahers bok, “Building the Commune.”
Medan video av protesten inte är tillgänglig har många venezuelaner identifierat Guaidó som en av dess nyckelaktörer. Medan anklagelsen är obekräftad är det säkert troligt. Protestanterna med barskogar var medlemmar av den inre kärnan i Generation 2007 som Guaidó tillhörde, och var klädda i deras varumärke Resistencia! Venezuela t-shirts, som sett nedan:
Är det röven som Trump vill installera i Venezuela sätesort?
Det året exponerade Guaidó sig för allmänheten på ett annat sätt och grundade en politisk parti för att fånga den anti-Chavez-energi som generationen 2007 hade odlat. Called Popular Will, leddes av Leopoldo López , en Princeton-utbildad högerbrandbrand som var starkt involverad i National Endowment for Democracy-programmen och valdes som borgmästare i ett distrikt i Caracas som var en av de rikaste i landet. Lopez var ett porträtt av venezuelansk aristokrati, direkt nedstämd från sitt lands första president. Han var också den första kusinen till Thor Halvorssen , grundare av den amerikanska basen för mänskliga rättigheter, som fungerar som en de facto publicitetsbutik för amerikanska stödvalda anti-regeringsaktivister i länder som riktas mot Washington för regimskifte.
Trots att Lopez intressen inriktades snyggt mot Washington, framhöll de amerikanska diplomatkablarna, sompublicerades av Wikileaks, de fanatiska tendenser som i slutändan skulle leda till Popular Wills marginalisering.En kabel identifierade Lopez som ” en splittrande figur inom oppositionen … ofta beskriven som arrogant, vindictive och power-hungry.” Andra betonade hans besatthet med gatukonfronter och hans “kompromisslös inställning” som en spänningskälla med andra oppositionsledare som prioriterade enhet och deltagande i landets demokratiska institutioner.
Populär Will grundare Leopoldo Lopez cruising med sin fru, Lilian Tintori
Vid 2010 flyttade Popular Will och dess utländska backers för att utnyttja den värsta torkan för att slå Venezuela på årtionden. Massiva elbrister hade drabbat landet på grund av vattenbristen, som behövdes för att driva vattenkraftverk. En global ekonomisk lågkonjunktur och minskande oljepriser försvagade krisen, vilket ledde till offentlig missnöje.
Stratfor och CANVAS – huvudrådgivare av Guaidó och hans anti-government cadre – utformade en chockerande cynisk plan för att driva en dolk genom hjärtat av den bolivarianska revolutionen. Schemat höll på att 70 procent av landets elektriska system kollapsades redan i april 2010.
“Det här kan vara vattendomsbegreppet, eftersom det inte finns något som Chavez kan göra för att skydda de fattiga från att systemet misslyckas”, berättade Stratfor internmemo. “Det här skulle troligen få konsekvenserna av att galvanisera allmän oro på ett sätt som ingen oppositionsgrupp någonsin kunde hoppas generera. På den tiden skulle en oppositionsgrupp bäst kunna tjäna till att utnyttja situationen och snurra den mot Chavez och mot deras behov. “
Vid den här tiden fick den venezuelanska oppositionen en svimlande 40-50-50 miljoner dollar per år från amerikanska regeringar som USAID och National Endowment for Democracy, enligt en rapport från den spanska tanken, FRIDE Institute. Det hade också en stor rikedom att dra på sig från sina egna konton, som var mestadels utanför landet.
Medan scenariot som Statfor förutsåg inte kom till verkställighet, slänger de populära viljafestaktivisterna och deras allierade bort varje förhoppning om icke-våld och gick med i en radikal plan för att destabilisera landet.

Mot våldsam destabilisering

I november 2010 deltog i enlighet med e-postmeddelanden som erhållits av venezuelanska säkerhetstjänster och presenterades av tidigare justitieminister Miguel Rodríguez Torres, Guaidó, Goicoechea och flera andra studentaktivister en hemlig fem dagars utbildning på ett hotell som kallades “Fiesta Mexicana” hotell i Mexiko .Sessionerna leddes av Otpor, de regeringsförändringsutbildare i Belgrad med stöd av den amerikanska regeringen. Mötet hade enligt uppgift fått Otto Reichs välsignelse , en fanatiskt anti-Castro-kubansk exil som arbetar i George W. Bushs avdelningsdepartement, och den högra före detta colombianska presidenten Alvaro Uribe.
Inom mötena uppgav emailsna, Guaidó och hans medarbetare en plan för att störta president Hugo Chavez genom att skapa kaos genom långvariga spasmer av gatuvåld.
Tre petroleumsindustrins figurer – Gustavo Torrar, Eligio Cedeño och Pedro Burelli – påstås ha täckt fliken $ 52 000 för att hålla mötet. Torrar är en självbeskriven “människorättsaktivist” och “intellektuell” vars yngre bror Reynaldo Tovar Arroyo är representanten i Venezuela i det privata mexicanska olje- och gasbolaget Petroquimica del Golfo, som har ett kontrakt med venezuelanska staten.
Cedeño är en flyktig venezuelansk affärsman som krävde asyl i USA, och Pedro Burelli, en före detta chef för JP Morgan och den tidigare direktören för Venezuelas nationella oljebolag, Petroleum of Venezuela (PDVSA).Han lämnade PDVSA 1998 när Hugo Chavez tog makten och är på rådgivande utskottet i Georgetown Universitys ledarskapsprogram för Latinamerika.
Burelli insisterade på att e-postmeddelanden som angav hans deltagande hade tillverkats och till och med anställt en privat utredare för att bevisa det. Utredaren förklarade att Googles uppgifter visade att de e-postmeddelanden som påstås vara hans, aldrig överfördes.
Ändå är Burelli inte idag hemlig för sin önskan att se Venezuelas nuvarande president Nicolás Maduro, deponerad – och till och med drog genom gatorna och sodomized med en bajonett, som den libyska ledaren Moammar Qaddafi var av NATO-backade militärer.
Deborah FernandezTweet text

Uppdatering: Burelli kontaktade Grayzone efter publiceringen av denna artikel för att klargöra sitt deltagande i “Fiesta Mexicana” -plotten.
Burelli kallade mötet “en legitim verksamhet som ägde rum på ett hotell med ett annat namn” i Mexiko.
Frågad om OTPOR samordnade mötet, skulle han bara säga att han “gillar” OTPOR / CANVAS arbete och som inte är en grundare av det, har “rekommenderat aktivister från olika länder att spåra dem och delta i de aktiviteter som de utför i olika länder .”
Burelli tillade: “Einsteininstitutet utbildade tusentals öppet i Venezuela. Gene Sharpes filosofi var allmänt studerad och omfamnad. Och det här har antagligen hållit kampen från att bli ett inbördeskrig. “
Det påstådda Fiesta Mexicana-tomten strömmade in i en annan destabiliseringsplan som avslöjades i en serie dokument som producerades av den venezuelanska regeringen. I maj 2014 släppte Caracas dokument som angav ett mördande mot president Nicolás Maduro. Läckorna identifierade anti-Chavez hardliner Maria Corina Machado – idag den främsta tillgången till sen Marco Rubio – som ledare för systemet. Grundaren av National Endowment for Democracy-finansierade gruppen Sumate, Machado har fungerat som ett internationellt samband för oppositionen, besökande president George W. Bush 2005.
Machado och George W. Bush, 2005
“Jag tycker att det är dags att samla insatser. göra nödvändiga samtal och få finansiering för att utplåna Maduro och resten kommer att falla ifrån varandra, “skrev Machado i ett email till den tidigare venezuelanska diplomaten Diego Arria 2014.
I en annan e-post hävdade Machado att den våldsamma tomten hade den amerikanska ambassadörens välsignelse till Colombia, Kevin Whitaker. “Jag har redan antagit och denna kamp kommer att fortsätta tills denna regim är stört och vi levererar till våra vänner i världen. Om jag gick till San Cristobal och utsatt mig för OAS, fruktar jag ingenting. Kevin Whitaker har redan bekräftat sitt stöd och påpekade de nya stegen. Vi har en kontrollbok starkare än regimen för att bryta den internationella säkerhetsringen. “

Guaidó leder till barrikaderna

I februari uppförde studentdemonstratörer som agerar som chocktrupper för den fördömda oligarkin våldsamma barrikader över hela landet och vred motståndskontrollerade kvarter i våldsamma fästningar som kalladesguarimbas . Medan internationella medier porträtterade omvälvningen som ett spontant protest mot Madurys järnfistrade regel, fanns det gott om att Populärvilja var orkestrerande showen.
” Ingen av demonstranterna vid universiteten hade sina universitets-t-shirts, alla hade på sig populära t-shirts,” saen guarimba- deltagare vid den tiden. “De kunde ha varit studentgrupper, men studentråd är anslutna till de politiska oppositionspartierna och de är ansvariga för dem.”
Frågade vem ledare var, sa guarimba- deltagaren, “Nåväl om jag är helt ärlig, de är kära lagstiftare nu.”
Omkring 43 dödades under 2014 guarimbas . Tre år senare sprängde de igen, vilket ledde till massförstöring av den offentliga infrastrukturen, mordet på regeringens anhängare och dödsfallet på 126 personer, varav många var Chavistas. I flera fall brändes regeringens anhängare livligt av väpnade gäng.
Guaidó var direkt involverad i guarimbas 2014 . Faktum är att han tweeted video som visar sig klädd i en hjälm och gasmask, omgiven av maskerade och beväpnade element som hade stängt av en motorväg som var i en våldsam sammandrabbning med polisen. Med hänvisning till hans deltagande i Generation 2007 utropade han: “Jag minns 2007, vi proklamerade,” Elever! “ Nu skriker vi, “Resistance! Motstånd!'”
Guaidó har raderat tweeten, vilket visar uppenbar oro för hans bild som en demokratisk mästare.
Den 12 februari 2014, under årets höga år guarimbas , gick Guaidó på Lopez på scenen på en samling av populära vilja och rättvisa först. Under en lång diatribe mot regeringen uppmanade Lopez publiken att marschera till advokat generalsekreterare Luisa Ortega Diaz. Kort därefter kom Diaz kontor under attack av beväpnade gäng som försökte bränna den till marken. Hon fördömde vad hon kallade “planerat och förebyggande våld.”
Guaido tillsammans med Lopez vid den ödesdigra februari 12, 2014 rally
I ett tv-utseende 2016 avvisade Guaidó dödsfall som härrörde från guayas – en guarimba- taktik som omfattade sträckning av ståltråd över en körbana för att skada eller döda motorcyklister – som en “myt”. Hans kommentarer vitkalkade en dödlig taktik som hade dött unarmed civila som Santiago Pedroza och dekapiteradeen man som heter Elvis Durán, bland många andra.
Denna känsliga meningslöshet för människans liv skulle definiera sin Populära Vilparty i många offentlighets ögon, inklusive många motståndare till Maduro.

Cracking down på populära vilja

Som våld och politisk polarisering eskalerade över hela landet började regeringen agera mot de populära viljans ledare som hjälpte till att stoke den.
Freddy Guevara, vicepresidenten för nationalförsamlingen och andra ledare av Popular Will, var en ledande ledare i gatubeloppet från 2017. Mot en rättegång för sin roll i våldet tog Guevara skydd i den chilenska ambassaden, där han kvarstår.
Lester Toledo, en populär vilja lagstiftare från staten Zulia, ville ha venezuelanska regeringen i september 2016 på anklagelser för att finansiera terrorism och planera mord. Planerna sägs göras med den tidigare colombianska presidenten Álavaro Uribe. Toledo flydde Venezuela och gick på flera talande turer med Human Rights Watch, den amerikanska regeringens backade frihetshus, den spanska kongressen och Europaparlamentet.
Carlos Graffe, en annan Otpor-utbildad generations 2007-medlem som ledde Popular Will, greps i juli 2017. Enligt polisen hade han en säck full av naglar, C4-sprängämnen och en detonator. Han släpptes den 27 december 2017.
Leopoldo Lopez, den långsiktiga Populära Will-ledaren, är idag under husarrest, anklagad för en nyckelroll i dödsfallet på 13 personer under guarimborna 2014 . Amnesty International hyllade Lopez som en samvetsfångare och slog över sin överföring från fängelse till hus som “inte tillräckligt bra”. Samtidigtintroducerade familjemedlemmar av guarimba- offer en ansökan om fler anklagelser mot Lopez.
Yon Goicoechea, Koch Brothers posterboy, greps år 2016 av säkerhetsstyrkor som hävdade att de fann att ett kilo explosiva ämnen fanns i hans fordon. I en New York Times uppvisade Goicoechea anklagelserna som “trumped-up” och hävdade att han hade blivit fängslad helt enkelt för sin ” dröm om ett demokratiskt samhälle, fria från kommunismen”. Han frigjordes i november 2017.
Hoy, en Caricuao. Llevo 15 gånger trabajando con . Confío en él. Conozco la constancia y la inteligencia med tanke på att vi har förstått det. Está haciendo las cosas con bondad, inte sunt. Höger är inte en bra sak.

 Översätt Tweet

David Smolansky, som också var medlem i den ursprungliga Otpor-utbildade generationen 2007, blev Venezuelas yngsta någonsin borgmästare när han valdes 2013 i den välbärgade förorten El Hatillo. Men han avskedades av sin ställning och dömdes till 15 månader i fängelse av högsta domstolen efter att den fann honom skyldig att röra de våldsamma guarimberna .
Mot arresteringen rakade Smolansky sitt skägg, donned solglasögon och glidde in i Brasilien förklädd som en präst med en bibel i handen och rosenkransen runt halsen. Han bor nu i Washington, DC, där han valdes av sekreterare för amerikanska staternas organisation Luis Almagro för att leda arbetsgruppen för den venezuelanska invandrare och flyktingkrisen.
Den 26 juli höll Smolansky vad han kallade en “hjärtlig återförening” med Elliot Abrams, den dömda Iran-Contra-felon installerad av Trump som särskild amerikansk sändebud till Venezuela. Abrams är berömd för att övervaka den amerikanska hemliga politiken för att väcka högerkrigsdöd i 1980-talet i Nicaragua, El Salvador och Guatemala. Hans ledande roll i den venezuelanska kupen har väckt rädsla för att ett annat bloddränkt proxykrig kan vara på väg.
Cordial reunión en la ONU med Elliott Abrams, en särskild del av Europeiska unionen för Venezuela. Reiteramos que la prioridad para el gobierno interino que es la asistencia humanitaria para millones de venezolanos que sufren de la comida y medicinas.

 Översätt Tweet

Fyra dagar tidigare ryckte Machado ett annat våldsamt hot mot Maduro och förklarade att om han “vill rädda sitt liv, bör han förstå att hans tid är uppe.”

En bonde i sitt spel

Den populära Will-kollapsen under den våldsamma kampanjen för destabilisering, den sprang ut i stora delar av allmänheten och sårde mycket av sitt ledarskap i exil eller i förvaring. Guaidó hade varit en relativt liten siffra med att ha tillbringat merparten av sin nioåriga karriär i nationalförsamlingen som suppleant. På grund av en av Venezuelas minst befolkningsfulla stater kom Guaidó på andra plats under parlamentsvalet 2015 och vann bara 26% av rösterna för att säkra sin plats i nationalförsamlingen. Faktum är att hans botten kan ha varit bättre känd än hans ansikte.
Guaidó är känd som presidenten för den oppositionsdominerade nationella församlingen, men han valdes aldrig till ståndpunkten. De fyra oppositionspartierna som bestod av församlingens demokratiska enhetstabell hade bestämt sig för att inrätta ett roterande ordförandeskap. Populära Wills tur var på väg, men grundaren, Lopez, var under husarrest. Under tiden hade hans andra i tjänst, Guevara, tagit tillflykt i den chilenska ambassaden. En siffra som heter Juan Andrés Mejía skulle ha varit nästa i rad men skäl som bara är nu klart, Juan Guaido valdes.
“Det finns en klassrankning som förklarar Guaidós uppkomst,” konstaterade Sequera, den venezuelanska analytiker. ” Mejía är högklassig, studerade vid ett av de dyraste privata universiteten i Venezuela, och kunde inte lätt marknadsföras till allmänheten som Guaidó kunde. För en, Guaidó har gemensamma mestizo funktioner som de flesta venezuelaner gör, och verkar som mer som en människan av folket. Han hade inte heller varit överexponerad i media, så han kunde byggas upp i stort sett allting. “
I december 2018 smög Guaidó över gränsen och störde till Washington, Colombia och Brasilien för att samordna planen att hålla massdemonstrationer under president Maduros invigning. Kvällen före Maduros inlösen ceremoni kallade både vicepresident Mike Pence och den kanadensiska utrikesministern Chrystia Freeland Guaidó för att bekräfta sitt stöd.
En vecka senare kom senare Marco Rubio, Sen Rick Scott och Rep. Mario Diaz-Balart – alla jurister från Florida-basen av högerkubanska exillobbyen – gick till president Trump och vicepresident Pence vid Vita huset.På deras begäran kom Trump överens om att om Guaidó förklarade sig president, skulle han rädda honom.
Statssekreterare Mike Pompeo träffade personligen medGuaidó den 10 januari, enligt Wall Street Journal.Pompeo kunde emellertid inte uttala Guaidos namn när han nämnde honom i en pressmöteläggning den 25 januari, med hänvisning till honom som “Juan Guido.”
Statssekreterare Mike Pompeo kallade just den siffra Washington försöker installera som venezuelansk president “Juan * Guido *” – som i rasistiska termen för italienare. Amerikas högsta diplomat skadade inte ens att lära sig att uttala sin marionettens namn.

00:14
40,7K visningar
Senast den 11 januari var Guaidós Wikipedia-sida redigerad 37 gånger och belyser kampen för att forma bilden av en tidigare anonym figur som nu var en tabell för Washingtons regeringsändringsambitioner. I slutänden överlämnades redaktionellt översyn av hans sida till Wikipedias elitråd av “bibliotekarier”, som uttalade honom den “omtvistade” presidenten i Venezuela.
Guaidó kunde ha varit en obskild figur, men hans kombination av radikalism och opportunism uppfyllde Washingtons behov. “Den inre delen saknades”, sade en Trump-administration om Guaidó. “Han var den del vi behövde för att vår strategi ska vara sammanhängande och komplett.”
“För första gången,” Brownfield, den tidigare amerikanska ambassadören i Venezuela, gushed till New York Times, “du har en oppositionsledare som tydligt signalerar till väpnade styrkor och till brottsbekämpning att han vill behålla dem på sidan av änglarna och med de goda killarna. “
Men Guaidos Populära Kommer parti bildade chocktrupperna i guarimbas som orsakade polisens och gemensamma medborgares död. Han hade till och med skrynkat om sitt eget deltagande i gatuupplopp. Och nu, för att vinna militärens och polisens hjärtan och sinne, måste Guaido radera denna blodblöta historia.
Den 21 januari, en dag innan kuppet började på allvar, gav Guaidós fru en videoadress som uppmanade militären att stiga upp mot Maduro. Hennes prestation var trä och oinspirerande och understrykte hennes mans politiska gränser.
Medan Guaidó väntar på direkt hjälp, förblir han det han alltid har varit – ett husdjursprojekt av cyniska yttre styrkor. “Det spelar ingen roll om han kraschar och bränner efter alla dessa misadventures,” sade Sequera om kupfiguren. “Till amerikanerna är han förbrukningsbar.”

Max Blumenthal är en prisbelönt journalist och författare till flera böcker, inklusive bästsäljanderepublikanska Gomorra , Goliath , The One-Day One War , och The Management of Savagery . Han har producerat tryckartiklar för en rad publikationer, många videorapporter och flera dokumentärer, inklusiveKilling Gaza . Blumenthal grundade The Grayzone 2015 för att skina ett journalistiskt ljus på Amerikas tillstånd av evigt krig och dess farliga inhemska följder.
dan cohen
Dan Cohen är journalist och filmskapare. Han har producerat breddistribuerade videorapporter och tryckförsändelser från hela Israel-Palestina. Dan är en korrespondent på RT America och tweets på @ DanCohen3000 .

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Google photo

You are commenting using your Google account. Log Out /  Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

Connecting to %s